CCT, Correlated Color Temperature, Korrelerad färgtemperatur

Vita lysdioder: Färgtemperatur och CCT

Vita lysdioder finns i tre huvudkategorier baserat på ljusfärg: varmvit, vit och kallvit. Färgen definieras av den korrelerade färgtemperaturen (CCT) i Kelvin (K). Standarden SS-EN 12464-1 8 anger följande ungefärliga indelning:

Varmvit: 2 700–3 300 K
Vit (neutralvit): 3 300–5 300 K
Kallvit: ≥ 5 300 K
Armaturer kan ha avvikelser från dessa riktvärden. Det kan vara intressant att ta hänsyn till detta när man ska matcha olika ljuskällor, eftersom vissa skillnader kan vara synliga. Om armaturen har variabel färgtemperatur kan det vara nödvändigt att ange önskad färgåtergivning vid en specifik färgtemperatur, eftersom färgåtergivningen kan variera beroende på inställning.

CCT och svartkroppsstrålning

CCT står för "Correlated Color Temperature". Den hänvisar till att färgtemperaturen motsvarar ett värde från en så kallad svartkroppsradiator. En svartkroppsradiator är en teoretisk figur inom fysiken som kan förenklas till en varm yta som emitterar värmestrålning, på samma sätt som en glödtråd i en ljuskälla.

Glödlampor anses vara svartkroppsstrålare och deras färgtemperatur följer därför linjen för svartkroppsstrålning i färgrymden. LED-lampor kan däremot ligga utanför denna linje. I dessa fall dras en linje från LED-ljuskällans färgkoordinater som skär linjen för svartkroppsstrålning i en rät vinkel. Skärningspunkten kallas korrelerad färgtemperatur (CCT).

Även om lysrör och LED-lampor inte emitterar värme på samma sätt som glödlampor, jämförs de också med den ideala svartkroppsradiatorn.

Färgrymd och Plancks kurva

Om man placerar den uppfattade färgtemperaturen för olika Kelvin i en färgrymd, till exempel CIE 1931, får man den så kallade Planckian locus eller Plancks kurva. Denna kurva visar hur den mänskliga synen uppfattar olika färgtemperaturer.

Sammanfattning:

- Vita lysdioder finns i varmvit, vit och kallvit.
- CCT anger färgtemperaturen i Kelvin.
- Armaturer kan ha avvikelser från standardiserade CCT-värden.
- CCT baseras på svartkroppsstrålning.
- LED-lampor kan ligga utanför linjen för svartkroppsstrålning i färgrymden.
- Plancks kurva visar hur den mänskliga synen uppfattar olika färgtemperaturer.

Skala CCT
CC BY Mattias Fransson LjusTeknik AB

Färgrymd CIE1930 med planks kurva
CC BY Mattias Fransson LjusTeknik AB

Copyright © 2024 LjusTeknik AB. Alla rättigheter reserverade.